Med etårige klatrere i højden

 

Klatreplanter er gode i enhver have og på enhver altan. Går du op i højden med grønt, skaber du hurtigt variation.

På grund af de farverige blomster og hurtige vækst er årlige klatrere attraktive atmosfæreskabere på balkonen og terrassen. Især i nyanlagte haver og på kedelige altaner kan du skabe en enkel og direkte atmosfære med lodret grønt.

Såning og pasning af årlige klatrere
Du kan selv så eller købe etårige klatreplanter. Såning af etårige klatreplanter er let og kan gøres indtil begyndelsen af ​​juni. Hold jorden fugtig, og når planten begynder at vokse, anbefales det at gøde en gang hver 2. uge. Med årlige klatrere skal du også tænke på planternes støtte. Bind dem med sejlgarn eller tråd. Eller før planten langs et stativ.

Suzanne med de smukke øjne
Årlige klatrere med blomster
Enårige klatrere med blomster er for eksempel Suzanne med de smukke øjne og Nasturtiums. Mindre kendt er Kanariekirsebær: Lige så let en plante, men med en lidt anderledes bladform og smukke kamgule blomster. Andre enårige klatreplanter med blomster er ærter (Lathyrus) og klokkebinde (Cobaea).

Spiselige årlige klatrere
Det er også rart at plante eller så spiselige etårige klatreplanter. Humle (Humulus) vokser hurtigt og giver blomster, som du kan bruge til at lave te. Blomsterne af nasturtium er lækre i en salat.

Passionsblomst har smukke blomster og velsmagende frugter. Spørg gartneriet om frugtbærende sorter (såsom Passifloris edulis) og en selvbefrugtende plante, eller køb flere planter, der befrugter hinanden. Med milde vintre har du en chance for, at denne plante vil vokse igen året efter.

Agurk eller pickle er en overraskende fin klatreplante til din altan eller til at give en pergola karakter. Vælg en sort med mini-agurker og høst frugterne, når de er små.

Hoppe
Skab en sydamerikansk atmosfære
Kan du lide eksotiske klatreplanter med store, farverige trompetformede blomster? Så er Sundaville noget for dig. Denne plante kaldes også Mandeville eller Diplademia. På hollandsk hedder planten chilensk jasmin. Klatreplanten køber du i havecentret eller online.

I regnskoven i Sydamerika vokser disse klatrere hurtigt til 4 meter i længden. De vokser der langs træer. I Holland er det bedst at dyrke planten langs en støtte af tre grunde. For det første giver et træ for meget skygge, denne plante kan lide et varmt solrigt sted.

Mandeville
En anden grund til at dyrke planten langs et stativ er, at du så kan vælge at lade planten overvintre. Beskærer du klatreren løs fra støtten om efteråret og lader den overvintre indendørs, har du en chance for, at du kan nyde denne plante igen næste år.

Den sidste grund til at give denne plante en plads på altanen eller terrassen er, at du bedre kan nyde de duftende blomster og smukke farver. For eksempel producerer Mandeville “Diamantian topase vermillion” smukke røde trompetblomster med et gult hjerte. Sådan et blikfang hører derfor hjemme et sted, hvor det er centrum for opmærksomheden.

Den årlige spanske flagklatrer (Mina lobata) har også eksotiske blomster, der varierer i farve fra lys rød til blød gul. En anden årligt blomstret klatrende vin er Rhodochiton atrosanguineus, med lyserøde og lilla klokkeformede blomster.

Endelig en årlig klatreplante med spændende løv og smukke blomster: Ipomoea. Der er mange typer og farver, og du kan købe eller så dem som plante.

Leave a Reply

Your email address will not be published.